LAGIOKE.COM

Situs lagioke.com didirikan pada tanggal 12 Desember 2014. Awalnya situs ini menggunakan subdomain Blogspot 2011 silam, namun setelah banyak pertimbangan akhirnya ditahun 2014 berubah menjadi domain TLD.

Situs lagioke.com awalnya membahas tentang tutorial Blog, namun karena sudah banyak Blog-blog berbau tutorial maka situs ini beralih topik tentang informasi unik, menarik, dll.

SITUS LAINNYA
Admin lagioke.com, aktif juga dibeberapa Blog antara lain : blog.lagioke.com dan theme.lagioke.com

LİNUX İLE WİNDOWS ARASINDAKİ FARKLAR

LİNUX İLE WİNDOWS ARASINDAKİ FARKLAR

SELAM ARKADAŞLAR SİZLERE LİNUX İLE WİNDOWS ARASINDAKİ FARKLARI ANLATMAYA ÇALIŞACAĞIM J
İLK OLARAK KISACA WİNDOWS VE LİNUXUN TANIMINI YAPALIM:
Windows: kullanıcıyla görsel iletişim kurarak yazılımları çalıştıran ,klavyeden komut yazma zorunluluğu olmayan Microsoft tarafından geliştirilmiş,dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemi serisidir.
Linux: açık kaynak kodlu herkes tarafından ücretsiz kullanıma sunulmuş değiştirilebilir işletim sistemidir.
 LİNUX İLE WİNDOWS ARASINDAKİ FARKLARA GELİCEK OLURSAK;

DOSYA YAPISI:
Linux’un yapısı tek bir dosyaya bağlı olmakla birlikte bu dosyaya bağlı sürücüler vardır. Home dizini veya masaüstü dizini tek ve geniş dosyanın bir kolu olarak çalışır. Windows’ta ise kök bir dizine bağlı ve bin/boot/home/media vb. kollara ayrılmıştır ve bu şekilde çalışmaktadır.
KAYIT DEFTERİ:
Windows’ta uygulamalarınızdaki yapılan ayarlar, donanımlarınızın verileri ve çok daha fazla bilgiyi içinde barındıran kayıt defteri Linux’ta bulunmamaktadır. Linux’ta uygulamalar gereken ayarları kullanıcılar altında ayrı ayrı barındırmaktadırlar.
PAKET YÖNETİCİSİ:
Windows’ta bir programı bilgisayarımıza yüklemek için onun yükleme dosyalarını internet üzerinden bulup bilgisayarınıza indirmemiz gerekmektedir. Linux’ta bununla uğraşmanız gerekmemektedir. Paket yöneticisi, size uygulamalar arasında gezebileceğimiz, onları yükleyebileceğimiz ve istediğimizde kaldırabileceğimiz bir merkezi denetim alanını kullanıcılara vermektedir.


SÜRÜCÜ AYARLARI:
Windows’u kullanan bilgisayarlar çok olduğundan, sürücülerin güncelleştirilmeleri daha çok Windows’a göre ayarlanır. Linux’da kelime işlemci, web tarayıcısı, e-posta uygulaması gibi uygulamalar kullanacaksanız sıkıntı yaşamazsınız.Ancak oyun oynamak isterseniz bunu başaramazsınız.Çünkü,günümüzde çoğu yazılım Windows’a göre ayarlanmaktadır
GELİŞTİRİCİ

Microsoft Windows işletim sistemleri Microsoft firmasının ürünüdür. Microsoft tarafından geliştirilir. Linux farklı firmaların desteğiyle gelişmektedir. Red Hat, SuSE, Ubuntu, Knoppix, Slackware, Pardus, vb).
GUI
Linux ve Windows işletim sistemleri GUI ve komut satırına (command line interface) sahiptir. Linux grafik arabirimi KDE ve Gnome. Çoğunda her iki ikisi de bir kurulum seçeneği olarak gelmektedir.
MALİYET

Linux dağıtımlarının çoğu ücretsiz olarak edinilmekte (download) kurulabilmektedir. Buna karşın Windows işletim sistemlerini genellikle ücretli olarak elde edilir. Maliyet karşılaştırması işletim sisteminin masaüstü ve server olarak kullanılmasıyla ilişkilendirilebilir. Ayrıca toplam sahip olma maliyeti olarak bilinen TCO değeri de değerlendirilmesi gereken bir diğer konudur. TCO değeri işletim sistemi ve desteğinin maliyetinin de düşünülmesini gerektirir.
LİNUX KAYNAKLARI
Linux işletim sistemi özellikle özgür yazılım akımını temsil ettiği için Linux işletim sisteminin tüm özelliklerine yönelik geniş kaynaklar bulmak mümkündür. Günümüzde bu kaynakların çoğu Internet üzerinde bulunmaktadır:

HANGİSİ HIZLI ? 

Yorum yapamam ama linux daha hızlı diyorlar. Neye göre diyorlar bilmiyorum ha çalışma prensibine göre elbette linux daha iyi performans vereceği düşünülebilir ama böyle bir bilgim yok. Elinde şu testler var vs Sağlam kaynağım var windows yada linux daha hızlı diyen varsa paylaşsın öğrenelim. Ama internet ortamında performans olarak linux daha iyi olduğunu söyleniyor fakat bilgim yok. Yorum yapamam.



PERFORMANSIN DÜŞMESİ 

Windows ta herkes bilir ki bir bilgisayarı kullandığınız zaman zamanla şişer ve artık sizi delirtmeye başlar. Çünkü programlar kaldırılmıyor. Siz kaldır desenizde o iş öyle olmuyor. sistem şişiyor. Diskleri birleştiriyor musunuz 3 günde bir ? Hayır. O sistemin performansı düşer. Veriminiz azalır.
Linuxta bu yok denecek kadar az. Genelde ilk gün ki performansını korur yada çok az düşürür. Disk birleştirmeye gerek yok öyle bir kaç günde bir. Düşük sistemlerde Linux , Windows ' tan daha iyidir. Bunu tartışmama bile.
ŞİMDİ DE LİNUX SİSTEMLER İLE WİNDOWS ARASINDAKİ FARKLARI BİR PARDUS KULLANICISI OLARAK MADDE MADDE ELE ALIRSAK;
* Ücretsizdir. Pardus İşletim sistemini [http://www.pardus.org.tr] adresinden temin edebilirsiniz.
* Ücretsiz ve GPL (General Public Licence) lisanslı olduğu için rahatlıkla dağıtılabilir.
* Linux için yazılan programların büyük bir çoğunluğu da ücretsizdir. Bunları kullanmak için ücret ödemezsiniz, Crack ve Serial aramayla vaktinizi boşa harcamazsınız.
* Linux sistemler açık kaynak kodludur. Açık kaynak kod, tehlike değil, güvendir. İstediğiniz gibi içeriğini değiştirebilir ve kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda adeta modifiye edebilirsiniz.
* Hacker’ların hedefinde değildir. Hatta hackerların da linux dağıtımlarını kullandıkları söylenir.
* Kernelde (sistem çekirdeğinde) bir çok yazılım bulunur. Yani kurulum yaptıktan sonra sürücü yükleme ile uğraşılmaz. Bütün donanımlarınızı tanır.
* Kurulum yapmadan bilgisayarınızda test etme imkanı sunar. Bu sistemler çalışan sistem olarak adlandırılır. Pardus 2013 Mart kurumsal sürümde çalışan ve kurulan sistemi beraber sunmuştur. Yani kurulum çalışan sistem üzerinden başlatılır.
* Kurulum hızlıdır, 10 dakika ile 20 dakika içerisinde gerçekleşir. Çok teferruatlı bir kurulum yoktur. Bir çok ayarı kendisi yapar kullanıcıya ihtiyaç bırakmaz.
* Kurulumda kurduğu Önyükleyici(GRUB), bilgisayardaki tüm işletim sistemlerini tanır ve açılışta kullanıcıya sunar.
* Kurulumdan sonra Windows disklerinize erişime imkan verir.
* Windows uygulamaları Linux sistemlerin uygulamalarını tanımaz. Örneğin Microsoft Ofis uygulamaları Libreofis ile oluşturulan dökümanları tanımaz. (Sanırım 2007 verisyonundan sonra tanımaya başladı) Özgür yazılım ürünü Libreofis de ise hem Microsoft Ofis dokümanlarınızı tanır, hemde bu fotmatta(doc, docx vb..) kaydetme imkanı tanır.
* Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde, en kısa sürede bu açık kapatılır.
* Virüslerle uğraşmazsınız. Çünkü virüslerin büyük çoğunluğu Windows’ta çalışacak şekilde hazırlanır. Dolayısıyla virüslerden etkilenmezsiniz. Windows için yazılan virüsler Linux üzerinde çalışmaz.
* Virüs olmadığı için Anti-virüs kurmanıza da gerek yoktur. Linux’te çalışan anti-virüs programları da vardır. Fakat bunların amacı Linux’e bulaşan virüsü silmek değildir. Örneğin; birbirine bağlı bazıları Windows bazıları Linux yüklü bir sistem ağınız olsun. Eğer Windows’a virüs bulaşmışsa bu virüsü temizlemek için Linux’teki anti-virüs programları size yardımcı olur.
* Sisteme virüs bulaşma ihtimali olmamasına rağmen Linux için yazılan virüsler de vardır. Ama bunlar Windows’a oranla çok azdır. Sisteminizde iki farklı kullanıcı olduğunu varsayalım. Eğer diğer kullanıcı sisteminde virüs bulaşırsa, virüs sadece o kullanıcı hesabına etkiler. Sizin hesabınız virüsden etkilenmez.
* Bazı yazılımlar kurulum ile birlikte gelir. Siz kurulum yapmayla uğraşmazsınız. (Örnek; Resim düzenleme programı olan Gimp gibi)
* Esnek yapıdadır, konfigürasyon dosyalarına müdahale ederek kendi ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. Görsellik Windows’a göre yüksektir. Özellikle KDE arayüzünü araştırabilirsiniz.
* Birden fazla arayüzü aynı sistemde barındırabilirsiniz. Cinnamon, Gnome, KDE, Lxde, Xcfe… Sistemi açarken istediğiniz masaüstü arayüzünü seçebilir, her oturumda farklı bir arayüz kullanabilirsiniz.
* Sistemde sık sık güncelleme olur. Bu yüzden hem açıkları kapatılmış hemde kullandığınız programların daima en kararlı versiyonlarını kullandığınız bir sistem olur.
* Güncelleme de uygulamalar da sistem de güncellenir. Her uygulamayı ayrı ayrı güncellemek zorunda kalmazsınız.
* Eğer kullandığınız bir program kilitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenmez. Yani problem hangi programda ise sadece o program takılır.
* Her programı kurduğunuzda yeniden başlatma derdiniz olmaz. Sadece kernel (sistemin çekirdeğinde) güncellemelerinde yeniden başlatırsınız.
* Uygulamalar Paket Yöneticilerinde(Synaptic Paket Yöneticisi, Yazılım Merkezi vb) gruplanmış haldedir. İnternette uygulama aramak zorunda kalmazsınız.
* Yüklemek istediğiniz uygulama tüm gereksinimleri ile birlikte yüklenir. Ayrı ayrı eklenti aramak zorunda kalmazsınız.
* Yüklü uygulamaları kaldırmak da yüklemek kadar basittir. Ve tüm bağımlılıkları ile birlikte kaldırılır.
* Uygulamaların yüklendiği yeri kullanıcıya göstermez, müdahaleye izin vermez. Windows’ta ki gibi her yere bir ayar dosyası atmaz. Uygulama kaldırıldığında ayar dosyaları da beraber silinir.
* Arayüzlerin bazılarının sistem gereksinimleri oldukça düşüktür. Kullanamadığınız bilgisayarlarınıza gün doğar. Lxde, Xcfe gibi çok düşük gereksinimle çalışan arayüzler vardır. 100 MB gibi düşük boyutlarda işletim sistemlerini piyasada görebilirsiniz.
* Bir uygulamanın kullandığı bir eklentiyi başka bir uygulama üst versiyonu ile kullanıyorsa, eklentinin iki versiyonunu da ayrı ayrı kurmaz. Üst versiyonu iki uygulama da kullanır, uygulamalar diskinizde yer kaplamaz.
* Uygulamaların dosya boyutları Windows’a göre düşüktür.
* Her ne kadar internet erişimine ihtiyacı fazla olsa da paket yöneticilerinin sunduğu imkanlar ve komutlar ile sistem gereksinimleri bir dosya da barındırılarak, internet erişim olan sistemlerden gerekli gereksinimler indirilip erişimi kısıtlı olan sistemde gerekli güncellemeler yapılabilir.
* Harici disklere ve USB disklere kurulum yapılabilir. Böylece taşınabilir işletim sistemine imkan tanır.
* Exe gibi Windows üzerinde tıkla-kur işletim sistemleri(Kubuntu gibi) de yaygınlaşmaya başladı. Yakında birçok Linux dağıtımında bu özelliği görebilirsiniz.
* Kurulum için harddiskinizde çok yer kaplamaz. Pardus en az 8 GB bir disk birimine ihtiyaç duyar.
* Swap teknojisini kullanır. Yani ram belleğin yetmediği zamanlarda harddiskin bir bölümünü kullanır. Böylece RAM bellek dolmaya başladığında bir kısım işlemleri swap alanına kaydırarak uzun süre RAM bellekten faydalanmanızı sağlayacaktır. RAM bellek dolduğunda ani bilgisayar kapanması veri kaybına neden olur. Swap teknolojisi ile bunun önüne geçilmiş RAM belleğin dolması geciktirilmiştir.
* İşletim sistemi kurulumu devam ederken işletim sistemini keşfedebilirsiniz. İnternette gezinebilir, bu kısa vakti de değerlendirebilirsiniz.
* Farklı bir
Linux sistem için geliştirilen uygulama diğer Linuxlara da entegre edilebilmektedir.
BİRDE WİNDOWS TARAFINA BAKALIM. WİNDOWS’UN LİNUX’TEN FARKLAR NELERDİR?
* Parayla satılır.
* Parayla satıldı
ğ
ı için alan kişiye aittir. Herhangi bir şekilde dağıtımı yapılamaz.
* Güvenli de
ğ
ildir. Güvenliği sağlamak için ekstra çaba sarfetmeniz gerekir. Hacker’ların saldırı için tercih ettiği sistemdir.
* Sistemde herhangi bir açık oldu
ğ
u tespit edildiğinde bu açık kısa sürede kapatılmaz. Açıklar Servis (Service Pack) şeklinde uzun vadeli ve toplu halde kapatılır. Çok önemli bir açık ise kısa sürede kapatılır.
* Kurulumda kendi önyükleyici ayarlarını aktif ederken di
ğ
er sistemlerin ayarlarını siler. Bu nedenle ikinci bir sistem(Windows hariç) kullanımına izin vermez.
* Kurulum için linux sistemlere göre daha fazla alana ihtiyaç duyar .(Windows 7 en az 25 GB alan ister)
* Kurulumdan önce test etme imkanı yoktur. Donanımlarınızı destekleyip desteklemedi
ğ
i bilgisine kurulumdan sonra deneyerek veya kurulumdan önce araştırma yaparak erişebilirsiniz. Resmi sitesinde donanım ve yazılım alt limiti paylaşılmıştır. Örn: Windows Seven(7) için [http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows7/products/system-requirements] adresini ziyaret edebilirsiniz.
* Kurulum esnasında hiçbir müdehalede bulunulmasına izin vermez. Kitap alarak kurulum esnasında okuyabilirsiniz.
* Bir çok program güncellemesini kendisi yapar. Farklı sitelerden veri aldı
ğ
ı içinde zaman alır ve güvenlik problemi ortaya çıkabilir.
* Virüs, spyware, trojan gibi tehlikelerle u
ğ
raşıp durursunuz.
* Anti-virüs programı kullanmak zorundasınız. Firewall ( Güvenlik duvarı) da kurmanız sisteminizin için gereklidir.
* Bazı temel yazılımlar kurulumla birlikte gelmez. Siz kurulumdan sonra tek tek her yazılımı yüklemek zorundasınız.(Microsoft Ofis Programları gibi.)
* Yazılımların kurulum dosyaları tek parça halindedir. Exe dosyasını çalı
ş
tırıp kurarsınız.
* Windows için yazılan programların bazıları ücretsizdir bazıları ücretlidir. Genelde Türkiye’de ücretli programları korsan olarak kullandıkları için crack ve serial aramayla u
ğ
raşıp durursunuz.
* E
ğ
er kullandığınız bir program kilitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenir. Fare donarsa, ve Alt+Ctrl+Delete (Görev Yöneticisi) bile çalışmıyorsa o zaman yeniden başlatma yolu görünür.
* Birçok programı kurdu
ğ
unuzda yeniden başlatmanız gerekir.
* Programlar belli bir ortamda(Paket yöneticisi kavramı yoktur) veya liste halinde de
ğ
ildir.
* Bir program yüklemek istedi
ğ
inizde şayet eklenti gerekirse bunları da sizin temin etmeniz gerekebilir.
* Program kaldırma i
ş
leminde yüklediğiniz programlar ile eklentiler beraber kaldırılmaz. Bilgisayarınız yavaş yavaş ağırlaşmaya ve gereksiz dosyalarla dolmaya başlayacaktır. Tek tek sistemden bu dosyaları silmelisiniz veya bu işlevi gören programlar temin etmelisiniz.
* Program yüklerken bilgisayarın farklı yerlerine ayar dosyaları atar. Program kaldırıldı
ğ
ında programın tüm dosyaları silinmez.
* Windows kapalı kaynak kodludur.
İ
stediğiniz gibi değişiklik yapamazsınız. Kendi sisteminizi tasarlayamazsınız.
* Sistem gereksinimi yüksektir. Xp yüklü bilgisayarda Windows 7 çalı
ş
tırmak oldukça güçtür. Kimi zaman imkansızdır.
* Özellikle yeni çıkan bilgisayarlarda BIOS’dan UEFI’ye geçi
ş
le ikinci işletim sistemi kullanımı zorlaştırılmıştır.
LİNUX SİSTEMLERİN HİÇ Mİ KÖTÜ TARAFI YOKTUR! ELBETTE, SON OLARAK BU PROBLEMLERE DEĞİNELİM. LİNUX SİSTEMLERİN KLASİK PROBLEMLERİ;

*Donanım üreticilerinin bir kısmının desteği kısıtlıdır.
*Ticari Yaz
ılım Üreticilerinin desteği azdır.
* Yaz
ılım kurmak için çoğunlukla internete bağlı olmak zorundasınız. Yazılımları internet üzerinden kuruyorsunuz. Fakat Windowsta bazen sadece tek bir exe dosyası kurulum için yeterlidir.
* Windows
ta oynadığınız her oyun Linux üzerinde çalışmaz. Windows uygulamaları Pardus üzerine PlayOnlinux ve Wine ile kurulabilmektedir. Fakat bunu kendiniz deneyerek görmeniz lazım.
* Herkes tarafından bilinen bir sistemi de
ğ
ildir. Kimi insanlar linuxu bir işletim sistemi sanırlar. Hatta Windows üzerine kurulan bir program bile sananlar var.
*
İ
nsanların kafalarında Linuxu sadece anlayan, bilgili veya sistem yöneticileri kullanabilir gibi bir ön yargı var.
* Her zaman komut yazarak i
ş
lem yapılacağını düşünmeleri. Kısmen de haklılar, bazen komut görselden daha hızlı, pratik ve mantıklıdır.
* Windows’un kullanımına göre Linux’un kullanımının daha zor oldu
ğ
unu düşünmeleri.
* Tembellik. Yeni bir sistemini
öğrenmeyle zaman kaybetmenin gereksiz olduğunu düşünmeleri.
*
Çoğunluğunu gönüllü yazılımcılar oluşturduğundan bazı aksaklıklar çıkabilmektedir. Devlet eliyle yürütülen ve desteklenen linux sistemler bu konuda daha kararlı bir grafik çizerler. Pardus da bu kararlılığı göstermiş ve göstermeye devam etmektedir.

SİZLERE BU KONUDA BİLGİ VERİP YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞTIM İNŞALLAH YARDIMCI OLMUŞUMDUR İYİ GÜNLER DİLERİM.. :)

-http://secretyazilim.com/-rk-linux_ile_windows_arasindaki_farklar
-http://forum.shiftdelete.net/windows/137415-linux-ve-windows-arasindaki-farklar-nelerdir.html
-http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_ve_Windows%27un_kar%C5%9F%C4%B1la%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1
-http://www.chip.com.tr/haber/linux-ile-windows-arasindaki-7-temel-fark_36195.html
Benzer Yayınlar

0 yorum: