LAGIOKE.COM

Situs lagioke.com didirikan pada tanggal 12 Desember 2014. Awalnya situs ini menggunakan subdomain Blogspot 2011 silam, namun setelah banyak pertimbangan akhirnya ditahun 2014 berubah menjadi domain TLD.

Situs lagioke.com awalnya membahas tentang tutorial Blog, namun karena sudah banyak Blog-blog berbau tutorial maka situs ini beralih topik tentang informasi unik, menarik, dll.

SITUS LAINNYA
Admin lagioke.com, aktif juga dibeberapa Blog antara lain : blog.lagioke.com dan theme.lagioke.com

HUB,SWİTC,ROUTER NEDİR??

HUB,SWİTC,ROUTER NEDİR??

SELAM ARKADAŞLAR SİZLERE ARTIK NEREDEYSE TÜM EVDE OLAN İNTERNET HAKKINDA ÇOK KARIŞTIRILAN TERİMLERİ YA DA TÜM ANLAMLARI TEK BİR MEKANİZMADA TOPLADIĞIMIZ ROUTER, HUB VE SWİTCH ARASINDAKİ FARKLARA DEĞİNECEĞİZ. BUNLAR NELERDİR? NE İÇİN KULLANILIRLAR?

 İLK OLARAK HUB NEDİR ONA BAKALIM ..

HUB
Birden fazla cihazı tek bir ağa bağlamayı sağlayan cihazdır. Bu cihazlar ilkel cihaz olarak nitelendirilirler. Çünkü bu cihazlar hangi bilgisayara bağlı olduklarını bilmezler. Hub aldığı verileri nereye göndereceğini bilmez, ağa bağlı olan tüm bilgisayarlara veriyi gönderir. Bu durum ağdaki trafiği artırır ve bant genişliğini olumsuz etkiler.
Hub sadece tek bir işlem gerçekleştirebilir; ya veriyi alır ya da gönderir. Diğerlerinden en önemli farkı da budur.
Tüm bilgiler tüm cihazlara gönderildiğinden sizin için sıkıntı yaratabilir. Örnek verecek olursak, şirketinizde yüz çalışan, bir yazıcı var ve şirketinizle ilgili önemli bir belgeyi patronunuz için yazdırmanız gerekiyor. Siz yazıcıya belgeyi gönderdiğinizde her çalışan için de bir kopya yazdıracaktır.
Bunun yanı sıra, ağ trafiğinizi kontrol etmek ve çalışmak yerine zamanını YouTube’da videolar izleyen kişileri takip etmek istiyorsanız Hub sizin için iyi bir seçenektir.
ŞİMDİ SWİTCH NEYMİŞ ONA BAKALIM
2) SWITCH
Hub ile neredeyse aynı işlevi görürler, ancak tek fark Switch, Hub’ a göre daha zekidir. Hub veriyi her porta gönderirken Switch Mac kaydı tutar ve ilgili porta
veriyi gönderir. Bu yüzden Switch’e daha akıllı cihazlar diyebiliriz.
Hub, Switch’e göre daha ucuzdur. Fakat eski yapıda oldukları için Switch tercih edilebilir. Bir LAN oluşturmak, bant genişliğini ve trafiği azaltmak, hedef porta direkt veri göndermek istiyorsanız Switch kullanmak mantıklı olacaktır.
Hub’lar ucuz olduklarından dolayı bir Yerel Ağ Bağlantısı (LAN) kurulurken Hub önerilmektedir. Ancak Switch’ler ağ trafiğini azaltmak, bant genişliği kullanımını azaltmak ve sadece istenen bilgisayara veri göndermek için tasarlandığından Hub’lara göre üstündürler.
SON OLARAK ROUTER NE ONA BAKALIM
3) ROUTER
Farklı ağlar arasında veri paketleri göndermeye yarayan cihazdır. Router sizi daha geniş bir ağa bağlar. Yani Router ağlar birbirine bağlar. Switch ya da Hub ile
yerel ağlara bağlanabiliriz. Router yardımıyla bağlı olan bilgisayarlarla ağa geçiş yaparız. Örneğin Google’da bir şey aradığımızda, yönlendirici işlemek için Google’ın sunucularına bu paket yönlendirir.
Bir örnek ile açıklayalım. Ev arkadaşınıza bir posta göndereceksiniz. Adres satırına 1. oda diye belirttiniz. Peki bu 1. oda farklı bir evdeyse ne olacak? Daha fazla bilgiye ihtiyaç var değil mi? Bu yüzden posta kodu da eklediniz. Ancak farklı bir şehirde yaşıyor. Adresi ve posta kodunu postacıya bildirdiniz. Postacı adresin doğru olduğundan emin olmak zorundadır.
İki farklı ağ arasında paketler göndermek teknik olarak Router’ın yaptığı tek iş diyebiliriz. Modern Router’ların daha fazla özellikleri vardır. Yerel Ağ Bağlantısı’nı korumak için güvenlik duvarına sahiplerdir. Kablosuz yayın özelliği sayesinde cihazları kablolar olmadan bağlayabilmenizi sağlıyorlar. Ağa bağlı cihazlara IP adresleri atayan Dinamik Makine Yapılandırma Protokolü’ne (DHCP) sahiplerdir.
Kısacası:
Hub’lar ve Switch’ler Yerel Ağ Bağlantısı oluşturmak için bilgisayarları bağlarlar.
Switch’ler, Hub’ları aksine bilgi gönderilecek cihazın hangisi olacağını bilirler.
Router’lar ağlar arasında paketler gönderebilir. Bunun yanı sıra IPadresleri atayabilir ve ağınızı koruyabilir.

SİZİNLE BERABER BENDE OKUYUP İNCELEYİP ANLAMAYA ÇALIŞTIM İNŞALLAH ÖĞRENEBİLMİŞSİNİZDİR BİŞEYLER SİZLERDE YARDIMCI OLABİLDİYSEM NE MUTLU BANA İYİ GÜNLER :)


KAYNAK:https://teknobolge.com/internet/router-hub-ve-switch-arasindaki-farklar-nelerdir
http://ademocut.com/hub-ve-switch-anahtar-nedir-ve-ne-ise-yararlar/

Benzer Yayınlar

0 yorum: