LAGIOKE.COM

Situs lagioke.com didirikan pada tanggal 12 Desember 2014. Awalnya situs ini menggunakan subdomain Blogspot 2011 silam, namun setelah banyak pertimbangan akhirnya ditahun 2014 berubah menjadi domain TLD.

Situs lagioke.com awalnya membahas tentang tutorial Blog, namun karena sudah banyak Blog-blog berbau tutorial maka situs ini beralih topik tentang informasi unik, menarik, dll.

SITUS LAINNYA
Admin lagioke.com, aktif juga dibeberapa Blog antara lain : blog.lagioke.com dan theme.lagioke.com

ARILARLA İLGİLİ İLGİN BİLGİ "ARILAR NEDEN ALTIGEN ŞEKİLDE PETEK YAPAR"

ARILARLA İLGİLİ İLGİN BİLGİ "ARILAR NEDEN ALTIGEN ŞEKİLDE PETEK YAPAR"

YILLARDIR HERKESİN AFİYETLE YEDİĞİ TADINA DOYUM OLMAYAN BALLARIN PETEKLERİNİN ALTIGEN ŞEKİLDE OLDUĞUNU HEPİMİZ BİLİRİZ. BENDE HİÇ MERAK ETMEZDİM AMA DERSTE MUHABBETİ GEÇTİ HOCAMIZ BİKAÇ BİŞEY ANLATTI BUNUNLA İLGİLİ BENDE MERAK ETTİM ARAŞTIRMAK İSTEDİM ARAŞTIRDIM VE İLGİNÇ GELDİ BELKİ SİZİN DE İLGİNİZİ ÇEKER DİYE  SİZLERE DE BU KONU HAKKINDA BLOĞUMA BU BİLGİYİ KOYMAK İSTEDİM..

ARILAR NEDEN ALTIGEN ŞEKİLDE BAL YAPARLAR?


Doğanın doğal mimarlarıdır arılar… Hepimiz petek bal deyince altıgen şekilli olduğunu biliriz fakat neden altıgendir bunu çoğumuz bilmeyiz.
Kovanlarda dik şekilde konumlanan çıtalara altıgen olarak döşedikleri ballar sabit bir açı ile konumlanmıştır. İlginç bir şekle sahip olan peteklerden kesit alındığında bir ara duvar ile karşılaşılır. Bal mumundan yapılan bu ara duvar ortak bir zemin özelliği gösterir. Balın akmamasını sağlayan çukurlar ise eğim açısının sabitliği ile ilgilidir.
Bal üretiminde ilk aşama bal mumunun üretimidir. Bir çok işçi arının grup halinde kenetlenmesi ile belli sıcaklığı değerine ulaşılır ve salgı başlar. İlk salgı beyazken, salgı ve polenlerle renk sarıya doğru döner. Toplu iğnenin başı kadar minik üretilen bal mumları çok fazla enerji tüketimi ile gerçekleşir. Sonuçta 1kg bal mumu üretmek için yaklaşık 22 kg bal tüketilir.
Petek üretimi ise bir sonraki aşamadır. Yamasız görüntü elde edilen petekler bir mühendislik harikasıdır.
Bilim adamları ve matematikçiler yaptıkları araştırmalar sonucu en verimli depolama şeklinin altıgene uygun olduğunu ispatlamışlardır. Maksimum kullanımı esas alan bu konumlanmaya çıta kenarlarından başlayan arılar ortada kusursuz altıgenlerle petekleri tamamlarlar. Bu müthiş matematik düzeni diğer geometrik şekiller ile mümkün olmamaktadır. Daire, beşgen ve sekizgen gibi şekillerde muhakkak boşluk kalacaktır. Kare ve üçgende ise, aynı hacmi doldurmak için gereken duvar çevresi daha fazla olacağından en az malzeme ile bir alanı optimum şekilde bölmek için altıgen en ideal olan şekil tipidir.

Bunun yanı sıra; her bir altıgenin derinliği 3 santimetre, duvar kalınlığı ise milimetrenin yüzde beşi kadardır. Bu kadar ince iş isteyen bal üretimi arılar için oldukça kolaydır. Binlerce farklı arı hep eşit boyda petekler üretirler. Yavru bakımından petek inşasına, besin bulmadan bal üretimine kadar her işi başarırlar. Bu sebepten dolayı bal ve bal mumu bizler için çok kıymetlidir.
AŞAĞIDA ARILARIN ALTIGEN ŞEKLİNDE BAL PETEĞİ YAPMASI NASIL OLUYOR BUNU ANLATAN VİDEO BULUNMAKTA GELİN VİDEOYU DA İNCELEYELİM.




EVET ARKADAŞLAR GÜZEL VE İLGİNÇ BİR KONU BENİM İLGİMİ ÇEKTİ BEĞENDİM UMARIM SİZDE SEVMİŞSİNİZDİR. İYİ GÜNLER :)


Benzer Yayınlar

0 yorum: